Živali za zdravje in dušo

Verjeli ali ne, hišni ljubljenčki niso dobri le za našo dušo, ampak tudi za naše zdravje. Že nekaj minut v družbi živali na človeka deluje blagodejno. Življenje s hišnimi ljubljenčki pa prinaša tudi druge prednosti povezane z našim zdravjem.

 

MANJ KAPI
Žival pomirja in naj bi vplivala tudi na prekrvavitev. Študije so pokazale, da lastnike mačk manjkrat zadane kap kot tiste, ki jih nimajo. Lastniki mačk imajo velikokrat svojo žival v središču pozornosti, kar njihove misli odvrača od skrbi in stresa. Seveda pa je veliko odvisno tudi od načina življenja.

macek

BLAGODEJEN VPLIV NA SRCE
Ljudje, ki imajo živali, statistično redkeje zbolijo za srčnimi boleznimi. Živali naj bi na svojega lastnika delovale dolgoročne, torej, če imate svojega ljubljenčka že dlje časa, imate statistično manjšo možnost za težave s srcem. Študije so pokazale, da je kar 40%, ki ni nikoli imelo hišnih ljubljenčkov umrlo za posledicami srčnih bolezni. Nekatere študije so tudi pokazale, da lastniki psov po srčni kapi, živijo dlje.

pesinmoz

BOLJŠI IMUNSKI SISTEM
Življenje z živalmi pa ne deluje blagodejno le na odrasle, temveč tudi na otroke. Raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki ali na kmetiji, manj alergij kot otroci brez njih. Poleg tega imajo tudi bolje razvit imunski sistem, kar jim pomaga ohranjati zdravje tudi, ko so starejši.

Two little girl feeding chickens

NIŽJI KRVNI SLADKOR
V študiji, katera je zajemala 240 poročenih parov, so ugotovili, da imajo pari, ki živijo z živalmi nižji krvni sladkor in počasnejši srčni utrip kot ljudje brez njih.

ljudjezivali

NIŽJI KRVNI TLAK
Tudi pri uravnavanju krvnega tlaka imajo domače živali velik vpliv. Študija, ki je bila izvedena pri otrocih je pokazala, da se je pri otrocih s povišanim krvnim tlakom med igranjem in ljubkovanjem živali le ta znižal.

otrociinzivali

PREPREČEVANJE ASTME
Astmo največkrat izzovejo razno razne alergije. Čeprav bi se marsikomu zdelo ravno obratno, nam mačka med pričakovanjem naraščaja lahko pomaga pri zdravju prihajajočega člana. Raziskovalci so potrdili, da imajo otroci, kateri že od rojstva živijo z mačko manj alergij, ko odrastejo, posledično pa tudi manj možnosti za razvoj astme. Nasprotno pa to velja za otroke mater, katere imajo tudi same alergijo na mačke.

otrokinmacek

POMOČ PRI AVTIZMU
Avtistične osebe imajo pogosto težave z dotikanjem. Pri tem so nam lahko močno v pomoč ravno živali. Pri prebujanju občutkov pri avtistih, največkrat pomagajo psi in konji. Igra z živalmi otroke navadno pomirja, jim pomaga, da se navadijo na nove zvoke, vonjave in dotike.

hipoterapija

Bližina in ljubkovanje živali, nam zniža raven hormona kortizola in zviša raven serotonina. To pomeni, da ublaži stres in hormon serotonin pa poskrbi, da se počutimo prijetno.

Komentarji

Originally posted 2016-09-27 22:38:57. Republished by Blog Post Promoter