Z zarodnimi celicami povrnili motorične funkcije

NESREČA

Zgodba mladega Kristopherja Boesena se prične precej tragično. Po tem, ko je izgubil nadzor nad svojim vozilom, ga je odneslo s ceste, kjer je trčil v drevo. Zbudil se je v bolnišnici, paraliziran od vratu navzdol. Zdravniki so Krisu in njegovim staršem povedali, da večina njegovega telesa ne bo nikoli več popolnoma funkcionirala.

NOVE RAZISKAVE

Kljub vsemu, je bila Kristopherju ponujena možnost posebnega zdravljenja, ki bi mu s pomočjo zarodnih celic vseeno dal nekaj možnosti za normalno življenje.
Zarodne celice imajo namreč sposobnost nadomestiti poškodovano živčno tkivo. Niso mu pa mogli zagotoviti, da bi mu ta poseben postopek povrnil tudi njegove fizične sposobnosti. Kristopherju se je kljub velikim možnostim za neuspeh vseeno zdelo vredno poskusiti.

 

POSTOPEK

Dr. Liujeva strategija je bila, Kristopherju vbrizgati 10 milijonov zarodnih celic AST-OPC1 naravnost v hrbtenjačo. AST-OPC1 celice izhajajo iz doniranih jajčec, ki jih v laboratoriju (npr. v petrijevki) oplodijo. Dr. Liu je pojasnil:”Običajno paciente s poškodbami hrbtenjače zdravimo z operacijo, ki stabilizira hrbtenico, ampak ne vpliva veliko na motorične in čutne funkcije. S temi novimi študijami pa testiramo postopek, ki bo mogoče izboljšal tudi živčne funkcije, kar pa za paciente pomeni, da bi bili namesto popolne paralize, sposobni uporabljati roke. Izboljšanje živčnih funkcij do te mere, pa bi močno vplivalo na kakovost življenja ljudi s hudimi poškodbami hrbtenice.”

 

REZULTATI

Po le treh tednih terapij, so se pri Krisu pokazali očitni znaki fizičnega izboljšanja. V dveh mesecih je Kris že lahko napisal svoje ime, se oglasil na telefon in popolnoma vodil svoj invalidski voziček. Ponovno je pridobil motorične sposobnosti. Pri Krisu so obnovili dva nivoja tkiv hrbtenjače, kar pa je močno izboljšalo njegove možnosti za gibanje. Med tem, da se sprva sam skoraj ni mogel premakniti, sedaj pa je sposoben sam upravljati invalidski voziček je res ogromna razlika. Kristopherju so bile ponovno dane možnosti za samostojno življenje.

Ko so Kristopherju ponudili možnost zdravljenja s postopkom zarodnih celic, je bil ves navdušem:’ Na začetku je bilo vse kar sem si želel nekaj možnosti za katere bi se boril… Ampak, če je samo kanček možnosti, da bi spet hodil, potem seveda, naredil bom vse kar bo možno, da bi to uresničil!”

 

 

PRIHODNOST ZDRAVLJENJA

Čeprav zdravniki težko obljubljajo, da se bo Krisovo stanje še naprej izboljševalo, pa vseeno nadaljujejo s testiranji in raziskovanjem zarodnih celic, v upanju, da bi našli način, kako popolnoma obnoviti telesne funkcije paraliziranim ljudem po vsem svetu.

Do sedaj so naredili velik korak naprej, še naprej pa bodo z raziskavami omogočali ljudem boljše življenje. Uporaba zarodnih celic so stalno del raziskav za izboljšanje življenj obolelih ljudi, pa ne le pri paraliziranih, ampak tudi pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo, diabetesom in rakavimi obolenji.

Komentarji

Originally posted 2017-08-04 11:57:52. Republished by Blog Post Promoter