Z vitaminom D nad gripo in koronavirus?

Vitamin D je pomemben za naš imunski sistem, v tem času, ko se pripravljamo na morebiten drugi val okužb s korona virusom pa se poraja vprašanje, ali nas lahko vitamin D zaščiti pred okužbo z novim koronavirusom covid-19.

Odgovor na to vprašanje je v jutranji oddaji RTV Slovenija Dobro jutro ponudila prof. dr. Marija Pfeifer, ki je dejala, da: “Čisto zaščiteni ne moremo biti, je pa vitamin D eden od dejavnikov, ki lahko ugodno vpliva na to, da morda ne zbolimo, ali pa, da zbolimo z bolj blago obliko.

Dr. Pfeifer je poudarila, da je bil ta ugoden vpliv vitamina D dokazan pri gripi, ter respiratornih okužbah bolnikov z astmo, pri virusu covid-19 pa nekih študij z uporabo vitamina D ni bilo izvedenih, saj zanje zaradi panike in krize ni bilo časa. Kljub temu pa dr. Pfeiferjeva pravi, da obstajajo mehanizmi, “ki dokazujejo, da vitamin D ublaži, oziroma se takoj začne boriti proti virusu, ki vstopa v telo, pa naj bo to koronavirus ali kakršen koli drugi virus, ker ga makrofagi, naše celice, ki nas branijo na naših sluznicah, požrejo, ampak te celice bi lahko umrle, če nebi bilo dovolj vitamina D.

Ker pa zadostna količina vitamina D spodbudi tvorbo nekih antibiotikov v samih makrofagih, lahko ti makrofagi te viruse ubijejo. Zato je potek bolezni zagotovo pričakovano blažji in morda celo asimptomatski, saj vemo, da veliko ljudi dobi ta virus, pa ne kaže nobenih simptomov.”

Znano je, da covid-19 lahko povzroči hudo prizadetost pljuč, zaradi česar bolniki potrebujejo respirator. V tem primeru pa vitamin D po besedah Pfeiferjeve deluje “obratno, saj zmanjša burni vnetni odgovor v pljučih.” To naj bi dokazovali primeri okužb z drugimi koronavirusi, pri gripi ter pljučnicah kjer je “vitamin D ublažil hud vnetni odgovor, to je izlivanje tekočine v pljučne alveole.

Dr. Pfeiferjeva je pojasnila, da je bilo pri bolnikih, ki so pristali na intenzivni enoti in so bili priključeni na respiratorje ali pa so celo umrli, zaznati najmanjše koncentracije vitamina D. “Tisti, ki so prebolevali najblažjo obliko, pa so imeli najvišje koncentracije vitamina D,” a je opozorila, da kljub temu “to še ne dokazuje vzročnosti, saj imajo zelo bolni ljudje nižje koncentracije vitamina D tudi zato, ker se zmanjša vezalna beljakovina za vitamin D.

Za konec pa ve vendarle še dodala vzpodbudo: “Nekaj je na tem, nimamo pa še trdnih dokazov.

 

Vitamin D lahko naročite v naši spletni trgovini, s klikom na to povezavo -> https://mojapreventiva.si/izdelek/vitamin-d-4000/ 

 

Komentarji