Z antioksidanti proti prostim radikalom

Kot ste verjetno vedeli, so glavni krivci za številne bolezni, med drugimi tudi za raka, prosti radikali.
Ti v telesu stalno nastajajo, njihov nastanek pa pospešujejo onesnažen zrak, sevanja, toplota, kajenje, alkohol, stres, staranje in drugi okoljski dejavniki. Prosti radikali so zelo nestabilni, zato hitro reagirajo z drugimi molekulami. V kolikor ti prosti radikali reagirajo z antioksidanti nimamo težav, le te pa se pojavijo, če prosti radikali reagirajo s celicami in jih poškodujejo. Prav to privede do številnih bolezni, med njimi je tudi rak.

Pred prostimi radikali se ne moremo zavarovati, lahko pa poskrbimo, da s pravilno prehrano v telo vnesemo več antioksidantov.

Telo v določeni meri za proste radikale poskrbi samo z nevtralizacijo. Na ta način ohranja celično ravnovesje s pomočjo encimskih sistemov in antioksidantov. Med najpomembnejše antioksidante spadajo vitamin C, vitamin E, selen in betakaroten. Zadostna količina teh snovi je ključnega pomena za pravilno delovanje celic. Antioksidanti s prostimi radiakli reagirajo in tako preprečijo, da bi slednji lahko poškodovali celice.

Raziskave dokazujejo, da antioksidanti zmanjšujejo tveganje za razvoj raka, sive mrene, bolezni srca in ožilja, za začetni razvoj ateroskleroze in poškodbe tkiv med operacijami. Antioksidanti prav tako izboljšujejo imunski sistem, povečujejo telesne sposobnosti pri naporih in ohranjajo živčne celice.

Komentarji

Originally posted 2016-07-19 22:38:45. Republished by Blog Post Promoter