Trobentica- Zdravilna znanilka pomladi

Trobentica, ali latinsko Primula vulgaris je ena najbolj zgodnjih zdravilnih pomladnih cvetlic. Na plan prikuka v sredini marca, če pa je zima bolj mila z dokaj visokimi temperaturami, pa jo lahko opazimo že v mesecu februarju. S svojimi prelepimi rumenimi cvetovi pa nas spremlja vse do meseca maja.

Trobentica nas s svojimi prelepimi rumenimi cvetovi nas spremlja vse do maja

Zdravilni so popolnoma vsi deli rastline.

Trobentica vsebuje  glikozide, saponine, eterično olje in flavonide, ki v medsebojni harmoniji na telo delujejo pomirjevalno, odvajalno in tudi razstrupljevalno.

Pozitivni učinki trobentice:

 • Deluje kot pomirjevalo,  
 • lajša trebušne krče,
 • odpravlja črevesne zajedavce,
 • lajša izkašljevanje,  
 • pomirja živčno napetost,
 • pomaga pri glavobolu,
 • pomaga pri nespečnosti

Kdaj jo nabiramo?

Cvetove trobentice nabiramo v času cvetenja. Ko nabiramo cvetove pazimo, da jih ne pomečkamo. Cvetove trobentice na hitro posušimo in jih spravimo v ne preveč tesno zaprti posodi, ki ne prepušča preveč svetlobe, saj v tem primeru posušeni cvetovi prebledijo.

Nikakor jih ne spiramo z vodo, saj bi na ta način sprali ogromno učinkovin!

V tem času nabiramo tudi liste, ki so še posebej polni z vitaminom C, ki je zaslužen za pravilno delovanje imunskega sistema.

Korenine trobentice nabiramo v marcu ali pa v jeseni, ko imajo v koreniki spravljeno večino zaloge učinkovin. Korenine očistimo s hladno vodo in jih posušimo v suhem, zračnem prostoru. Nikakor ne na soncu.

Iz posušenih cvetov in listov trobentice pripravimo čaj:

Čaj iz poparjenih cvetov je v veliko pomoč pri lajšanju kašlja. Čaj čisti dihala, blaži bronhitis, preprečuje nastanek pljučnice, ali pa jo blaži v kolikor se je že pojavila. Čaj deluje pomirjevalno, poleg vsega naštetega pa čisti kri, ledvica in sečila, tako, da ga je priporočljivo piti v pomladnih mesecih, saj boste tako vaše telo očistili ‘nesnage’, ki se je čez zimo nabrala v telesu.

Čaj iz trobentic pomaga tudi poti nespečnosti

Za pripravo čaja potrebujemo:

 • 2 čajni žlički posušenih cvetov in listov
 • 3 dl vode

Vodo zavremo in jo prelijemo po posušenih cvetovih trobentice. Poparek pokrijemo in pustimo stati 10 min. Nato odcedimo in po želji sladkamo z medom.

Iz svežih cvetov trobentice lahko pripravimo izvrstno solato, ki je zelo priporočljiva, saj nam s svojimi učinkovinami pomaga očistiti iz telesa nesnago, ki se je nabrala v zimskih mesecih.

Trobentice so izvrstne tudi v solati

Kaj pa korenika trobentice?

Kot smo omenili, je pri trobentici užitna tudi korenika. Iz korenike pripravimo tinkturo, ki ima na telo pomirjevalen učinek.

Kako pripravimo tinkturo trobentice?

Potrebujemo:

 • 20 dag svežih koreninic
 • 1l domačega žganja
 • steklenico

Korenine na drobno narežemo in jih namočimo v žganje. Na sobni temperaturi pustimo 3 tedne. Vmes stekleno večkrat pretresemo. Po treh tednih tinkturo precedimo in jo shranimo v temno steklenico.

Tinkturo hranimo v temnih steklenicah

NAMIG: Če želimo narediti tinkturo z več učinkovinami (izvleček) lahko po treh tednih tinkturo precedimo in vanjo ponovno narežemo nove koreninice ter postopek ponovimo.

Uporaba: do 15 kapljic tinkture zmešamo v manjši kozarec z vodo in uživamo 2x dnevno.

Komentarji

Originally posted 2019-04-18 09:00:12. Republished by Blog Post Promoter