To se zgodi, če ne preoblačite postelje dovolj pogosto. Ko boste prebrali to, jo boste redno!

Nič ni boljšega od tega, ko se po dolgem in napornem dnevu končno lahko zavlečemo v posteljo, si pred spanjem privoščimo kakšen dober film, zraven pa glodamo takšne in drugačne prigrizke.

V sodobnem slogu življenja, ko nam vedno primanjkuje časa, v postelji počnemo veliko več, kot le spimo. Tisti, ki si na noč privoščijo vsaj sedem ur spanja, v enem tednu v postelji preživijo skoraj 50 ur življenja, če pa k temu prištejemo še druge aktivnosti, so med rjuhami veliko več časa.

Čeprav imamo vsi radi tisti občutek, ko gremo spat v sveže oprano posteljnino, jo kljub temu neradi redno menjamo. Toda zadnje ugotovitve kažejo, da če postelje ne preoblečemo dlje kot dva tedna, s tem že ogrožamo svoje zdravje.

Ko gremo zvečer spat namreč s sabo v posteljo prinesemo številne viruse in bakterije. Ti mikro organizmi nam ponavadi ne škodujejo, se pa med spanjem preko kožnih celic, sline in drugih telesnih tekočin prenesejo na posteljnino, kjer se noč za nočjo kopičijo ter celo razvijajo, in po določenem času lahko povzročijo težave.

Staphylococcus aureus – Stafilokok

Stafilokok preprosto ljubi pogoje, ki jih nudijo umazane postelje, povzroča pa vrsto težav, vključno z vnetji dihal, sečevoda in kože.

Candida albicans – Kandida

Kandida je glivica, kateri postelja odgovarja, saj je pod odejo temno, povzroča pa resne zdravstvene težave in vnetja kože, genitalij, grla in celo krvi.

Akne

Če imate akne, je priporočljivo pogostejše menjanje prevleke na vzglavniku, saj bo vaša koža tako manj izpostavljena bakterijam, ki jih povzročajo.

Prehlad in gripa

Če ste prehlajeni ali imate gripo, je še toliko pomembneje, da je vaša postelja čista. Posteljo je priporočljivo preobleči vsak drugi dan, da se stanje ne poslabša ali bolezen prenese na morebitne druge uporabnike vašega ležišča.

Vaše bivanje v postelji bo varnejše če:

  1. Oblačila v katerih spite, zamenjate vsake tri dni
  2. Pred spanjem umijete roke in obraz oziroma se oprhate
  3. Vašemu hišnemu ljubljenčku na postelji namenite dodatno podlogo, s katero zmanjšate prenos bakterij na vašo posteljo.
  4. V postelji ne jeste. V primeru da se vam polije sok ali na posteljo pade kos kruha z marmelado oziroma drugim namazom, takoj zamenjajte prevleke.
  5. Vsaka dva tedna zamenjate posteljnino, katero v pranju prekuhate
  6. Vašo spalnico redno čistite in brišete prah

S temi nasveti se boste zagotovo po spanju počutili bolje in bolj zdravo. Čeprav boste imeli nekaj več dela, pa bo spanec v čisti in sveži postelji dovolj velika nagrada.

Komentarji

Originally posted 2017-01-05 12:21:42. Republished by Blog Post Promoter