Super začimba – kurkuma

Kurkumo uvrščamo med eno najbolj zdravih začimb. Izhaja iz Daljnega vzhoda, v Indiji pa je že stoletja pomemben del njihovega ljudskega zdravilsvta. Kurkumo poznamo kot prah rumene barve, ki ga pridobijo iz korenike rastline Curcuma longa.

Po tradicionalni vzhodni medicini so zdravilni učinki kurkume blagodejni za jetra in žolčnik, čisti kri in prebavila, pomaga pa tudi pri zdravljenju virusnega hepatitisa. Deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolca in holesterola. Poleg tega kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, ter ščiti želodčno steno in preprečuje nastajanje čirov na želodcu.

Trenutne raziskave dokazujejo, da je kurkuma močan antioksidant, ki varuje črevesje pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo DNK celice. Strokovnjaki zatrjujejo, da ravno zaradi tega kurkuma tudi zavira rast rakavih celic pri raku na dojkah. Medtem pa še vedno potekajo raziskave glede vpliva kurkume na zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Avstralska študija je pokazala, da z uživanjem kurkume vsaj enkrat tedensko zmanjšamo tveganje za demenco, pomaga pa tudi izboljšati možganske funkcije

Kot smo že omenili, kurkuma deluje blagodejno na prebavo in ureja presnovo, zato je zelo priljubljena pri ženskah, ki si želijo izgubiti nekaj kilogramov.

Glavna zdravilna sestavine kurkume je kurkumin, kateri kurkumi daje značilno rumeno oranžno barvo. Poleg kurkumina pa vsebuje tudi mangan, železo, vitamin B6, kalij in veliko vlaknin.

Priporočena dnevna količina pri ljudeh s težavami je ena polna čajna žlička, kar je približno 4 grame, katero razdelimo na 3 dele in užijemo trikrat na dan. Pri preventivni uporabi zadostuje že 0,5 do 1 gram kurkume dnevno.
Ker je sama kurkuma pekočega okusa in vsakemu ne ustreza, je za enostavno uživanje na našem trgu na voljo tudi v kapsulah.

Kot vsaka zdravilna rastlina, pa ima lahko tudi kurkuma blažje alergijske reakcije na nekatere ljudi. V tem primeru začimbo enostavno prenehamo uporabljati. Prav tako moramo biti pazljivi pri uporabi, če imamo težave s trombociti in pa med nosečnostjo.

Imate težave s pekočim okusom? Izberite kurkumo ali 95% izvleček kurkume v kapsulah s klikom na spodnjo povezavo

kurkumaizvleček-kurkume

Komentarji

Originally posted 2016-07-05 14:09:13. Republished by Blog Post Promoter