Skrivnost glasnega žvečenja

Na količino zaužite hrane vpliva več dejavnikov. Največji vpliv ima seveda izgled. Velikost, barva dekoracija krožnika. Ampak to še ni vse.

Raziskave na univerzi v Buffalu so pokazale, da ima na količino zaužite hrane velik vpliv tudi zvok. Pri tem ne mislimo na zvoke okolice, ampak na zvok, ki ga proizvajamo me žvečenjem.

Raziskovalci so poizkus opravljali na dveh skupinah prostovoljcev. Vsi so jedli slane prigrizke, le da je ena skupina to počela med poslušanjem različne glasbe preko slušalk, druga skupina pa je poslušala zvok, ki je prihajal iz njihovih ust med žvečenjem.

Na podlagi tega poizkusa so raziskovalci ugotovili, da je skupina, ki ni imela slušalk in je poslušala zvok lastnega žvečenja pojedla manj prigrizkov. Raziskava je tudi pokazala, da glasneje kot posameznik žveči, manj hrane zaužije. Raziskovalci pa pravijo, da naj bi z osredotočenjem na zvok žvečenja, kontrolirali količino zaužite hrane.

Kadar med hranjenjem naprimer gledamo televizijo, se ne osredotočamo na količino zaužite hrane in imamo manjši občutek sitosti. To bi lahko pojasnilo enega izmed vplivov različnih motenj, zaradi katere nismo pozorni na količino hrane, ki jo zaužijemo.

Komentarji

Originally posted 2016-09-11 10:00:26. Republished by Blog Post Promoter