Šisandra za zdravje in lepoto

Šisandra – wu wei zi, pomeni sadež petih okusov. Že samo ime rastlino kar dobro opiše. V šisandri so zastopani vsije glavni okusi: kislo, grenko, sladko, slano in pekoče. Ti okusi pa predstavljajo tudi vseh pet elementov narave: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Šisandra je zares ena redkih rastlin, ki dejansko spodbuja delovanje čisto vseh telesnih funkcij in organov.

Šisandra je precej visok grm. V višino lahko zraste tudi do 10 metrov. Najdemo jo na severu Kitajske in skrajnem vzhodu Rusije. Grm se odlično prilagaja vremenskim razmeram, zato brez težav lahko uspeva tudi pri nas. Glavni čar te rastline pa so drobne rdeče jagode, ki dozorijo poleti in nekoliko spominjajo na ribez.

Kitajske civilizacije to čarobno rastlino uporabljajo že od nekdaj. Tudi danes ima v njihovem zdravilstvu in zeliščarstvu še vedno izredno pomembno mesto. Nekatera ljudstva jo zelo cenijo in ji pripisujejo posebne moči.

Šisandra je prav posebna rastlina, ki vas lahko namesto kave zbudi in napolni z energijo, ali pa vas prav nasprotno pomirja in pomaga uspavati. In kako je to mogoče? Rastlina je tako imenovani adaptogen, ti pa povečajo prilagoditvene sposobnosti ljudi.
Čeprav naj bi ta čaroben sadež deloval na vse telesne funkcije, pa ima še posebno učinkovitost na delovanje jeter, ledvic, pljuč in možganov.

Zelo pozitiven učinek ima tudi na kožo, saj jo ščiti pred zunanjimi vplivi in ji pomaga ohranjati optimalno vlažnost. Koža je z redno uporabo šisandre videti sijoča, mladostna in napeta. Prav zaradi svojega pomlajevalnega učinka pa je šisandra izredno priljubljena med bogatimi kitajskimi prebivalci.

Kot smo že omenili, ima šisandra prav poseben učinek tudi na možgane. Z uživanjem boste poskrbeli za spodbujanje koncentracije, spodbujanje spomina, in vplivom na budnost. Pozitivno pa vpliva tudi na vzdržljivost, koordinacijo in splošno občutljivost (živčnost, stres).

Poleg vsega že naštetega šisandra uravnava delovanje centralnega živčnega sistema, zato uživanje ne povzroča živčnosti, nervoze in nenadnega padca energije, kot se lahko zgodi z različnimi energijskimi napitki na bazi kofeina.

Uživanje šisandre pa prav tako vpliva na delovanje reproduktivnih organov. Še posebej je priporočljiva za moške, saj odlično skrbi za njihovo spolno moč in prekrvavljenost spolnih organov. Pri ženskah pa vpliva na primerno vlažnost nožnice.

Kapsule šisandre lahko naročite TUKAJ

šisandra (2)

Komentarji

Originally posted 2016-06-13 12:45:06. Republished by Blog Post Promoter