Reishi – Kitajska goba nesmrtnosti

Kitajci gobo reishi poimenujejo kar ling zhi, oziroma goba nesmrtnosti. Te gobe rastejo na razpadajočem lesu, obarvane pa so na šest različnih načinov, najbolj razširjene pa so rdeče.

Izvirajo iz daljnega vzhoda, kjer so jih uživali v upanju na večno življenje, pomagale pa so jim do boljših miselnih sposobnosti in večje umirjenosti. Pred več sto leti so jih na enem drevesu našli tudi več kot sto, modreci, ki so vedeli, kje jih najdejo, pa so jih nabirali in nato posušene ter zmlete v prah, uživali po žlički. Gobe reishi zdaj gojijo predvsem na vzhodu Azije, ter v Severni Ameriki, še zdaj pa se v kitajski tradicionalni medicini uporabljajo za zdravljenje astme, kašlja, utrujenosti in nespečnosti.

Svetlikava ploščenka, kakor ji tudi rečemo, je tako zdravilna zaradi velike vsebnosti visokokakovostnih polisaharidov, triterpenov, vitaminov in mineralov, ki krepijo imunski sistem, delovali pa naj bi tudi kot preventiva pred rakastimi obolenji. V gobi reishi, ki je nekateri rečejo tudi reiši oziroma rejši, najdemo vitamine B2, B3, B6, folno kislino, biotin, vitamin A, od mineralov pa vsebuje železo, magnezij, cink, baker, germanij in mangan. V njej so prisotne tudi nenasičene maščobne kisline, pa tudi alkaloidi, laktoni, kumarin ter manitol.

Kitajci jih že več tisoč let uporabljajo za zdravljenje težav z jetri, artritisom in visokim krvnim tlakom. Učinkovitost gob reishi so potrdile tudi številne raziskave, kljub temu pa še ni znano, ali res poskrbijo za našo nesmrtnost. Toda ljudje, ki jo uživajo, potrjujejo, da jim vrača življenjsko energijo.

Številne terapevtske lastnosti v gobi reishi naj bi imela ganoderična kislina, ki sicer gobi daje grenak okus, vendar pa naj bi poskrbela za vitalnost duha in telesa. Pozitivno naj bi vplivala na delovanje dihalnega sistema, pomagala pri težavah s srčno-žilnimi težavami, sladkorno boleznijo, ter uravnavala raven holesterola v krvi.

Gobo Reishi so Kitajci za zdravljenje uporabljali že pred 4000 leti.

Krepitev imunskega sistema

Kot rečeno, se v gobah reishi nahajajo vodotopni polisaharidi, ki krepijo imunski sistem našega telesa, beta-glukani znižujejo povišan holesterol v krvi, skupaj z drugimi aktivnimi sestavinami pa naj bi preprečevale nastanek tumorjev.

Močan antioksidant

Geoba reishi je tudi močan antioksidant, s čimer še dodatno poskrbi za naše zdravje in splošno dobro počutje. Uporabniki gobe reishi pravijo, da se prvi pozitivni učinki pokažejo že po desetih do štirinajstih dneh rednega jemanja, po dveh mesecih pa se tudi pokaže močan učinek na zdravje.

Če gobo reishi zaužijemo zjutraj z veliko količino vode, tko poskrbimo za pospešeno izločanje toksinov iz telesa, če pa poleg gobe reishi uživamo še dodatek vitamina C, tako povečamo učinek snovi, ki jih vsebujejo.

Gobe reishi znižujejo krvni tlak in povišan holesterol

Gobe reishi znižujejo povišan krvni tlak in raven holesterola v krvi. Za to poskrbijo polisaharidi in ganoderična kislina, ki je znana po svojih terapevtskih učinkih.

Pomoč pri zdravljenju raka

Gobe reishi se na bližnjem vzhodu že dolgo uporabljajo kot podpora pri zdravljenju raka. Na japonskem to gobo nesmrtnosti pogosto predstavlja podporo pri terapiji, prav v vodi topni polisaharidi pa naj bi bili tisti, ki poskrbijo, da rakave celice začnejo odmirati.

Kako deluje reishi?

Polisaharidi v gobi reishi se vežejo z aminokislinami in aktivirajo tako imenovane T-limfne celice, s čimer uravnavajo imunske reakcije organizma. Ponekod iz gobe reishi stiskajo tudi olje, a še bolj učinkovit je seveda ekstrakt gobe reishi v kapsulah. Gre za koncentirano količino zdravilnih učinkovin, triterpenov, vitaminov, mineralov in polisaharidov napram prašku gobe. Kapsule gobe reishi oziroma Ganoderme, vsebujejo kar 100mg/g (10% teže) polisaharidov, kar je veliko, glede na to, da sušene gobe v prahu vsebujejo le 0,5 do 3% polisaharidov. V kapsulah Reishi se tako nahaja 20-krat višji koncentrat polisaharidov, kar pomeni hitrejše in učinkovitejše delovanje.

Poleg že omenjenih zdravilnih lastnosti pa ekstrakt gobe reishi tudi izboljšuje cirkulacijo, odstranjuje proste radikale, inhibira sintezo DNK rakavih celic, uničuje končno ancimsko aktivnost tumorskih celic, pospešuje mikrofage (naravne celice ubijalke) in uravnava T in B limfocite, ter tako omejuje razširitev rakavih celic. Tako zmanjšuje šijenje metastaz in dejansko podaljšuje življenje rakavim bolnikom, kakor tudi kvaliteto njihovega življenja.

Goba resihi omeji stranske učinke kemoterapije in obsevanj, kot so utrujenost, izguba apetita, izguba las, poleg tega pa tudi lajša bolečine med kemoterapijo. Stimulira tudi obnavljanje jetrnih celic, spodbuja delovanje jeter in izločanje strupov iz njih, zato je pomemben prehranski dodatek bolnim na jetrih. Goba reishi je po nekaterih raziskavah pokazala dobre rezultate na področju zdravljenja raka prsi, prostate, jeter, ledvic, vranice, požiralnika, trebušne slinavke in črevesja, ter pri kožnem raku in tumorju na možganih.

Izvleček gobe Reishi v kapsulah lahko kupite v naši spletni prodajalni www.mojapreventiva.si (s klikom na to sliko) ali na telefon 051-454-530

Komentarji

Originally posted 2017-08-23 22:41:24. Republished by Blog Post Promoter