Regrat- veste, da je uporaben za vse to?

Pomlad je že za ovinkom in tisti najbolj neučakani so si že privoščili regratovo solato. Kaj kmalu, pa nam bo regrat postregel tudi s prelepimi rumenimi cvetovi, ki so tako kot listi in korenike regrata užitni in hkrati tudi blagodejni za zdravje.

Ste vedeli, da je bil regrat kot zdravilna rastlina za zdravljenje jeter in vranice s strani arabskega zdravilca omenjen že v 10 stoletju? Sloves zdravilne rastline pa je obdržal vse do danes.

Med zdravilne rastline ga uvrščamo, ker mu pripisujejo številne zdravju pozitivne lastnosti:

  • Vsebuje veliko železa, kalija in kalcija,
  • je odličen vir vitaminov A, B in C,
  • ima malo kalorij in veliko učinkovin,
  • pospešuje prebavo,
  • odvaja vodo in pospeši delovanje ledvic,
  • deluje protivnetno, zato je zelo primeren pri različnih revmatičnih obolenjih,
  • spodbuja delovanje beta celic v trebušni slinavki, s tem pa vpliva na zniževanje krvnega sladkorja,
  • preprečuje razvoj in razmnoževanje virusov,
  • po mnenju nekaterih strokovnjakov zavira rast rakavih celic.

 

Ko se boste odpravili po to čudovito rastlino bodite pozorni:

  • Nabirajte ga le na odmaknjenih travnikih, stran od prometnih cest in njiv, saj se boste tako izognili zaužitju težkih kovin in pesticidov
  • temno zeleni listi, vsebujejo največ vitaminov in mineralov a so hkrati najbolj grenkega okusa
  • cvetove nabirajte le v sončnem vremenu, takrat ko cvetovi niso več vlažni od rose ali dežja
  • če nabirate korenike, pazite, da izrujete celotno koreniko, saj utrgana ali presekana korenika že izgublja dragoceni mleček.

Ko je govora o regratovih cvetovih in s tem regratovem medu in regratovem sirupu, pa pride veliko krat do nesporazuma.

REGRATOV MED

Dobro je vedeti, da regratov med naredijo čebelice, tega pa je vsaj pri nas zelo težko dobiti, saj ga čebelarji ne točijo pogosto, saj v obdobju cvetenja regrata cveti še ogromno drugih rastlin.

Regratov med se ponaša s svetlo rumeno barvo in intenzivno aromo. je srednje sladek, zanj pa je značilen nežno grenak priokus. Pravi regratov med tudi izredno hitro kristalizira.

 

REGRATOV SIRUP

Regratov sirup pa je nekaj čisto drugega. Našim starim mamam in babicam je bil precej bolj poznan kot sedaj mlajšim generacijam, velikokrat pa so ga imenovali kar regratov med, zato tudi prihaja do nesporazumov.

Gre za pripravek iz regratovih cvetov, sladkorja in limon. Če ga pravilno pripravite ima izredno prijeten, sladek okus in v nasprotju z medom nima grenkega priokusa. Recept, kako pripravite regratov med najdete TUKAJ!

Komentarji

Originally posted 2019-03-14 11:41:53. Republished by Blog Post Promoter