Nasilne igrice ne povzročajo agresije!

Znanstveniki na inštitutu za internet na Oxfordu niso našli nikakršne povezave med nasilnimi igricami in obnašanjem najstnikov, s čimer so ovrgli splošno prepričanje številnih staršev. Prav tako njihove raziskave niso pokazale, da bi na obnašanje otrok vplival tudi čas igranja takšnih iger.

“Prepričanje, da nasilne igre vzpodbujajo nasilje v resničnem življenju, je zelo priljubljeno, toda tekom časa se ni izkazalo za prav tehtno,” je povedal vodja raziskave, Andrew Przybylski. “Zadeva je močno zanimala tako starše, kot oblasti, toda raziskava ni pokazala razlogov za skrb.”

Po streljanju na šoli Columbine leta 1999 so nasilne igrice bile, kot kaže raziskava neupravičeno, postavljene pod slabo luč, saj sta strelca Eric Harris Dylan Klebold, ki sta ubila 12 sošolcev, pogosto igrala kultno igro Doom, ki jo je financirala ameriška vojska in jo uporabljala za urjenje svojih vojakov.

Čeprav je raziskava, ki je bila najobsežnejša do zdaj, pokazala, da povezave med nasiljem v igrah in v resničnem življenju ni, raziskovalci opozarjajo, da igranje iger v nekaterih pogledih vendarle lahko sprožijo občutek jeze ali frustracij, poleg tega pa se otroci iz iger lahko naučijo “grdih” besed in fraz, tekmovalnosti ter tako imenovanega trolanja (spletno provociranje, žaljenje, poniževanje drugih), kar bi lahko veljalo za antisocialno vedenje.

Raziskava je potekala med 2008 posamezniki iz Velike Britanije, starimi med 14 in 15 let, in prav toliko skrbniki.

Komentarji