Klopi- ste pozorni tudi na ta mesta?

Sezona klopov se je že pričela. Pa veste, da lahko klopa dobite na precej nenavadnih mestih? Še posebej bodite pozorni na ta mesta pri otrocih in jih nikar ne pozabite preveriti vsak dan. Pri pregledu bodite natančni, saj je klop lahko zelo majhen in ga lahko hitro spregledate. 

 

1. UŠESA

Včasih niti ne pomislimo, da bi vas klop lahko vbodel v uho, ampak je to mesto za klope zelo primerno, zato vsak dan, poglejte tudi predel uhlja.

2. STOPALA

Prostor na stopalih, zlasti med prsti, je še eno priljubljeno mesto za klope, na katerega ljudje včasih damo nekoliko manj pozornosti. Ker so ta mesta redkeje preverjena, so velikokrat tarča klopov, saj jim je mesto zelo dostopno, zlasti, če hodimo bosi ali v sandalih.

 

 

3. INTIMNI PREDELI

Intimni predeli so prav tako velikokrat tarča napada klopov. Ker v poletnih mesecih veliko sedimo na travi, (ob jezerih, v parkih, na otroških igriščih…) oblečeni v kratka oblačila, je to mesto za klope enostavno dostopno in jim nudi varnost in toploto. Ravno zaradi tega nikakor ne pozabite preveriti intimnih predelov.

 

4. JEZIK

Naj se sliši še tako šokantno, a klop vas lahko vbode tudi v jezik! V največ primerih se klopi na jeziku pri otrocih. V kolikor se vas ali vašega otroka klop prime na jezik, ga morate odstraniti zelo previdno. Najprimerneje s pinceto.

 

 

KAKO PRAVILNO ODSTRANITI KLOPA?

Klopa odstranite iz kože kar se da hitro, ko ga opazite.

Uporabite dobro pinceto, da ga lahko primete tik pri koži. Klopa odločno potegnite iz kože, nato pa kožo očistite z milom in toplo vodo. Če ga izvlečete sunkovito, je več možnosti, da se klop zatrga. Če rilček ostane v koži, to za prenos okužbe ni nevarno, lahko pa povzroči ognojitev. Če rilčka z enostavnimi postopki ne morete odstraniti takoj, poskusite čez nekaj ur ali naslednji dan.

                           

 

Klopa ne zmečkajte, temveč ga odvrzite v koš za gospodinjske odpadke. Če klopa slučajno zmečkate, očistite kožo z milom in toplo vodo, razkužilom ali alkoholom.

Za odstranjevanje klopov ne uporabljajte nobenih krem, mazil, lakov ali kar koli drugega! Tudi vrtenje v katero koli smer ni priporočljivo, saj ti načini odstranjevanja klopa dušijo in lahko izloči še več sline z morebitnimi virusi, kar močno poveča možnost za okužbo, če je klop okužen.

 

Ob enem bi vas radi opozorili, da ste si klopa dolžni odstraniti sami. Odstranjevanje klopov ni delo nujnih medicinskih ambulant ali zdravnikov.

Po vbodu klopa in ko je ta že odstranjen, bodite pozorni na mesto vboda. V kolikor se pojavijo kolobarji, ali rdečica dalj časa ne izgine, svetujemo obisk zdravnika, saj obstaja možnost, da vas je klop okužil.

 

Ne glede na opozorila je dejstvo, da lahko zbolimo po vbodu klopa razmeroma majhna:

  • saj niso vsi klopi okuženi,
  • ker pride do okužbe redko tudi, če vas vbode okužen klop,
  • ker le del okuženih oseb dejansko tudi zboli.

 

 

V primeru borelioze si lahko zoper njene učinke pomagamo tudi z divjo ščetico oziroma s koreniko divje ščetice.

S koreniko divje ščetice si lahko pomagamo boriti zoper boreliozo. Kapsule z izvlečkom lahko naročite v naši spletni lekarni – http://mojapreventiva.si/korenika-divje-scetice oziroma s klicem na 051 454 530.

Komentarji

Originally posted 2018-05-24 09:00:15. Republished by Blog Post Promoter