Kaj je Borelija in kako si lahko pomagamo na naraven način?

Borelija (Lymska borelioza) se na človeka prenaša z ugrizom okuženega klopa, v nekaterih primerih pa tudi komarja ali krvosese mušice. Vsak, ki je izpostavljen ugrizom okuženih klopov, je dovzeten za razvoj bolezni. Predhodna okužba ne pušča zaščite.

Kakšni so simptomi in znaki Borelije?

Borelioza običajno poteka v treh fazah. V prvi fazi bolezni (3-32 dni po ugrizu okuženega klopa) se pojavijo značilne spremembe na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja. Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa. Pomembno je razlikovati običajno alergično reakcijo kože, ki se lahko pojavi takoj na mestu ugriza od značilnih kožnih sprememb za boreliozo. Kožne spremembe niso vedno prisotne. V drugi in tretji fazi bolezni (lahko tudi več mesecev ali let po okužbi) se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov: kože, živčevja, sklepov, mišic, tudi oči in srca.

Kako zdravimo Borelijo?

Boreliozo zdravimo z antibiotiki. Pomembna je zgodnja prepoznava bolezni, saj je zdravljenje v prvi fazi bolezni praviloma zelo učinkovito. Pri zdravljenju pa si lahko pomagamo tudi z naravnimi zdravili. Po kitajski medicini naj bi bila zelo učinkovita korenika divje ščetice, katero lahko kot izvleček ali tinkturo jemljete tudi preventivno, preden se naprimer odpravite v gozd, ali pa po piku klopa, tudi če se (še) ne pojavijo simptomi bolezni. Uporabo podpirajo tudi nekatere znanstvene študije.

Korenika divje ščetice deluje protivnetno, antioksidativno in tudi protiborelijsko, je pa potrebno pripomniti, da je za uspešno zdravljenje izvesti celotno kuro, ki traja vsaj tri mesece, lahko pa jo izvajate tudi dlje.

Kako preprečimo okužbo?

Najbolj pomembni ukrepi za zmanjšanje tveganja za boreliozo sta preprečevanje ugriza klopa ter hitra odstranitev že prisesanega klopa.

Z upoštevanjem priporočil lahko zmanjšujemo tveganje za okužbo:

  • Nosimo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa.
  • Uporabljamo sredstva (repelenti), ki odganjajo klope.
  • Ob vrnitvi iz narave opravimo temeljit pregled telesa, pozorni smo tudi na poraščene dele telesa, kožne gube, uhlja, pazduhe in dimlje.

Kadar opazimo že prisesanega klopa, ga čim prej (in na pravilen način) odstranimo, saj verjetnost prenosa okužbe močno zmanjšamo s čim prejšnjo odstranitvijo prisesanega klopa.

Pravilno ga odstranimo z uporabo koničaste pincete, in sicer tako da klopa primemo čim bližje koži, in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Pri tem ne smemo vrteti pincete levo ali desno, ampak potegnemo naravnost navzgor. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, kreme, petroleja ali drugih mazil.

Cepiva, ki bi preprečilo bolezen ni.

Izvleček korenike divje ščetice v kapsulah lahko kupite v naši spletni trgovini s klikom na povezavo http://mojapreventiva.si/korenika-divje-scetice ali s klicem na 051 454 530

Komentarji

Originally posted 2018-07-11 21:02:15. Republished by Blog Post Promoter