Domač železov pripravek za boljšo kri

Železo je komponent hemoglobina. Sodeluje pri prenosu tako kisika kot tudi ogljikovega dioksida po krvi. Prav tako je sestavni del encimov, ki sodelujejo v procesu celičnega dihanja.
Pomanjkanje železa se pokaže kot izčrpanost, utrujenost, pomanjkanje koncentracije, krhki nohti, kratka sapa, bled izgled, lahko pa pride tudi do omedlevice. Železo ima velik pomen pri zdravljenju različnih bolezni, saj le ta izboljšuje kakovost krvi in s tem tudi lažje zdravljenje.

V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupite različna prehranska dopolnila železa, ki so lahko v obliki kapsul, tablet ali pa kot sirup. Domač železov pripravek iz terana in suheha sadja, ki je mimogrede zelo učinkovit, pa si lahko pripravite kar doma.

Potrebujemo:

1 l terana (čim bolj kvaliteten)
0,5 l medu (pri sladkornih bolnikih lahko tudi izpustimo)
10 dag suhih borovnic
10 dag suhih fig
10 dag suhih sliv
10 dag suhih marelic
10 dag rozin
10 dag mandljev

Vsako sestavino posebej zmeljemo. Za lažje mletje lahko suho sadje zalijemo s teranom.
Teran, ki nam je pri mletju ostal segrejemo. Pri tem moramo paziti, da ga ne ogrejemo na več kot 40°, saj bi v tem primeru lahko uničili učinkovite sestavine.
Ogretemu teranu dodamo suho zmleto sadje, ter za nekoliko slajši okus še med. Med lahko tudi izpustimo.
Pripravek nekaj časa pustimo v posodi, da se sestavine dobro prepojijo, nato pa ga vlijemo v kozarce.
Hranimo v hladilniku.

Priporočena uporaba: trikrat dnevno ena jedilna žlica

Kot je že znano, je poleg vseh železovih pripravkov in prehranskih dopolnil priporočljivo uživati vitamin C, saj le ta pripomore k absorbaciji železa. Po nekaterih podatkih se absorbacija železa ob prisotnosti vitamina C poveča kar za 6-krat.

Komentarji

Originally posted 2016-08-22 12:16:27. Republished by Blog Post Promoter