Neverjetni učinki zelenega čaja

Da je zeleni čaj ena najbolj zdravih pijač na svetu, dokazuje dolgo in zdravo življenje prebivalcev Okinave, ki dišeči napitek vsakodnevno uvrščajo na svoj jedilnik, njegove izjemne zdravilne moči pa potrjujejo tudi številne znanstvene raziskave.

Zeleni čaj je lovec na proste radikale, ki povzročajo raka, infarkte, lajša sončne opekline, znižuje krvni tlak, krepi imunski sistem, blaži preobilje želodčne kisline, odpravlja zadah iz ust, varuje pred nastankom ledvičnih kamnov, obnavlja moči po telesnih naporih, prenavlja mladostnost kože, dviguje koncentracijo, pomaga pa tudi pri hujšanju. Skratka, zdravilni napoj v vseh pogledih!

Zeleni čaj se v kitajski medicini uporablja že stoletja. Ker pa se je ta neverjetna rastlina in njeni blagodejni učinki močno razširila po svetu, je le ta prišla pod drobnogled številnih znanstvenikov. Zadnje ugotovitve pa kažejo, da zeleni čaj ni le dober nadomestek kave in krepljenje imunskega sistema, ampak, da ta neverjetna rastlina tudi zmanjšuje možnost za nastanek rakavih oboljenj, preprečuje Alzhajmerjevo bolezen, uravnava krvni tlak, raven holesterola, ter izboljšuje spomin.

Klinična študija v Veliki Britaniji je privedla do dognanja, da uživanje zelenega čaja v primerjavi s placebom poveča izgorevanje maščob za 17-odstotkov. V raziskavah, ki so obravnavale vpliv zelenega čaja na rakava obolenja in tumorje, je bilo ugotovljeno, da pitje zelenega čaja lahko občutno zmanjša tveganje za nastanek raka, vendar le pri tistih, ki popijejo vsaj 10 skodelic na dan. Posebej ugoden učinek ima pitje zelenega čaja pri preprečevanju raka na pljučih, črevesju in jetrih. Pri že razvitem rakavem obolenju so ugotovili ugodne rezultate po pitju več kot pet skodelic zelenega čaja na dan. Več kot pet skodelic zelenega čaja na dan skoraj za polovico zmanjša tudi možnost rakavih obolenj in nastanka srčno-žilnih bolezni pri kadilcih.
Nekatere novejše raziskave so presenetile z dokazom o še več zdravilnih lastnostih zelenega čaja. Izraelska raziskava na miših je ugotovila, da zeleni čaj ščiti možganske celice in pomaga pri njihovi obnovi. Nadaljnje raziskave bodo ugotavljale, ali enako deluje tudi na človeške možgane. Če bo domneva potrjena, bo lahko zeleni čaj postal pomemben del zdravljenja pri boleznih, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani so našli trdne dokaze, da zeleni čaj vpliva na preprečevanje kariesa.

Listi zelenega čaja vsebujejo vrsto zdravilnih učinkovin, ki blagodejno vplivajo na naše telo in počutje.
Polifenoli denimo so antioksidanti in telo ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki nastajajo v telesu kot posledica nezdravega načina življenja in stresa. V zelenem čaju je kar 25 različnih polifenolov. Vsebuje tutdi zelo močan antioksidant EGKG, ki je stokrat močnejši od vitaina C in 25 krat močnejši od vitamina E.
Flavonoidi imajo pomemben vpliv na preprečevanje bolezni srca in ožilja, pomaga pa tudi pri absorbaciji vitamina C v telo.
Kofein daje poživljajoč učinek, zeleni čaj pa poleg kofeina vsebuje tudi tanin, ki poskrbi, da se kofein v krvni obtok sprošča postopno, zato tudi poživljajoč njegov učinek traja dlje.
Zeleni čaj je tudi vir vitaminov B-kompleksa in vitamina C. B-kompleks ugodno vpliva na um, krepi živčevje, pospešuje presnovo in razstruplja telo. Vitamin C deluje kot zelo močan antioksidant, ki krepi imunski sistem.
Teanin je aminokislina, ki ima v zelenem čaju ravno nasprotni učinek kot kofein in deluje pomirjujoče.

Na podlagi preizkusov na zdravih prostovoljcih, ki so uživali pripravke iz izvlečkov zelenega čaja 4 tedne, so opazili očitno izboljšanje delavnega spomina. Po objavi rezultatov pa je zanimanje za učinkovitost zelenega čaja močno narasla, kar pa je tudi druge znanstvenike spodbudilo k nadaljnjim raziskavam.

Španska raziskovalka Mara Dierssen pa že dolgo časa raziskuje vpliv zelenega čaja na bolj zahtevne bolezni, kot je Downov sindrom. Do sedaj je ekipa Dierssenove ugotovila, da bi za zmanjševanje nekaterih simptomov Downovega sindroma potrebovali gen, katerega bi kontrolirali s spojino EGCG, to pa najdemo ravno v zelenem čaju.

Ker pa je zaradi njegove močne arome, marsikomu okus zelenega čaja neprijeten ali premočan, ga lahko uživate tudi v kapsulah.

ZELENI ČAJ

Komentarji

Originally posted 2016-06-20 17:39:48. Republished by Blog Post Promoter