Superživilo – kolostrum

Kolostrum – mlezivo je predmlečna tekočina, ki jo prvih nekaj dni po porodu izločajo mlečne žleze. Novorojencu nudi snovi za močan imunski sistem, rastne hormone, ki jih potrebuje za pravilen razvoj organov, centralnega živčnega sistema, kosti in mišic. Čeprav kolostrum, oziroma mlezivo tvorijo vsi sesalci, je za ljudi poleg človeškega prebavljivo le še kravje in kozje.

Kolostrum, ki ga lahko uživate tudi kot prehransko dopolnilo, odraslemu nudi popolnoma enake koristi kot novorojencu. Raziskave so pokazale tudi, da rastni hormon kolostruma pri starejših osebah občutno upočasni proces staranja, snovi za razvijanje imunskega sistema pa preprečujejo bolezni, ali pa pospešujejo zdravljenje, če smo že bolni.

Najpomembnejša snov kolostruma so ravno imunoglobini. To so snovi, ki so v našem telesu zadolžene za uničevanje antigenov – škodljivih bakterij, alergenov, virusov, strupov in drugih snovi, ki ne spadajo v naš krvni obtok. Več raziskav je potrdilo, da imunoglobini varujejo pred bakterijami E. coli, salmonelo, pred virusi bolezni dihal, pred herpesom ter pred bakterijo S. pneumoniae, katera povzroča bakterijsko pljučnico. Kolostrum pa vsebuje tudi močan imunski regulator, ki pri posameznikih okrepi oslabljen imunski sistem (kadilci, ljudje pod stresom, ljudje s slabimi prehranjevalnimi navadami…), ali v nasprotnem primeru, če je potrebno zmanjšuje njegovo pretirano odzivnost (alergiki, astmatiki, ljudje z avtoimunskimi boleznimi kot so multipla skleroza, lupus, revmatoidni artritis, sladkorna bolezen, slabokrvnost…).

Raziskave in testi so pokazali, da se ljudem ki redno uživajo bodisi kravji kolostrum ali kozji kolostrum hitro vidno izboljša stanje. Zelo hitro naj bi bili opazni učinki pri ljudeh z alergijo na cvetni prah. Ker kolostrum vsebuje močne encime, ga lahko uporabljamo za zmanjševanje vnetji ne glede na to, kateri del telesa je prizadet. Zelo primeren pa je tudi za športnike, saj ima mlezivo izjemno sposobnost za presnovo beljakovin.

Pri uživanju kolostruma, še posebej kozjega  ni nobene bojazni pri ljudeh z alergijo ali intoleranco na mlečni sladkor laktozo, saj čisto mlezivo ne vsebuje mleka in s tem tudi ne laktoze, za to je za vse enostavno prebavljivo. Pri kravjem kolostrumu je možna prisotnost laktoze, a v tako majhnih količinah, da navadno pri laktozno intolerantnih ne povzroča težav. V kolikor se vam pojavlja dvom je za vas bolje, da izberete kozji kolostrum, ki je popolnoma varen.

Pri vsem tem pa je pomembna kakovost kolostruma. Najbolje je, da je le ta pridobljen v 48 urah po kotitvi. Tako mlezivo ima najvišjo koncentracijo snovi, ki krepijo imunski sistem in rast. Po vseh navedenih pozitivnih učinkih pa sploh ni čudno da spada med najboljša superživila.

Goveji ali kozji kolostrum lahko najdete v naši spletni prodajalni TUKAJ oziroma s klikom na spodnjo fotografijo:

 

Kozje mlezivo

Kozji kolostrum

BIO kozji kolostrum

 

 

Komentarji

Originally posted 2016-06-16 23:04:55. Republished by Blog Post Promoter